Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren
Ok Meer Info

Testimonial VORK

Volksrestaurant VORK

Ardovlam beveiligt nieuw stadsproject VORK in Kortrijk

“Ardovlam staat voor kwaliteit en werkt met mensen die hun stiel kennen”

Mensen die het niet zo breed hebben laten genieten van een echte restaurantervaring en tegelijk het keuken- en zaalpersoneel een basisopleiding bieden. Dat is de dubbele ambitie van VORK, een project van het Kortrijkse OCMW. Naast het restaurant huisvest het gebouw ook kantoren, vergaderzalen en zelfs een crèche. “Veiligheid is prioritair in dit gebouw. Eén controlesysteem geeft gebruikers toegang, maar houdt zij die hier niet moeten zijn ook buiten”, vertelt Rik Lambert, directeur facility van het OCMW.

Op de terreinen van de voormalige decoratiewinkel Gheysens opende de stad Kortrijk in april 2018 een nieuw multifunctioneel gebouw met op het gelijkvloers een volksrestaurant. De stad zet al jaren in op armoedebestrijding en wil mensen in armoede een restaurantervaring bieden, met persoonlijke bediening en gezonde, betaalbare gerechten.

Keukenverantwoordelijke Joost Vandenhove, die jarenlang zelf aan het fornuis stond, houdt de prijs en de kwaliteit van het eten nauwlettend in de gaten. “Klassieke gerechten geven we een eigentijdse toets. Een lunch bestaat uit soep, een hoofdgerecht en een koffie voor de kostprijs van 14 euro. Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming betalen slechts 7 euro. Er is ook een sociaal tarief van 2 euro voor mensen in armoede.”

Het restaurant is uniek in Vlaanderen, want het is tegelijk een opleidings- en tewerkstellingsproject. Alle keuken- en zaalmedewerkers worden opgeleid om later in een reguliere horecazaak aan de slag te kunnen. De roep om geschoolde arbeidskrachten klinkt immers ook in deze sector steeds luider. “In VORK kunnen per jaar 52 keukenmedewerkers en 24 hulpkelners afstuderen. Hiervoor werken we samen met 13 verenigingen, waaronder de VDAB en de Kortrijkse centra voor volwassenenonderwijs”, vervolgt de manager.

Eén beveiligingssysteem voor meerdere gebruikers

Het pand heeft meerdere functies en gebruikers. Op de eerste en tweede verdieping van het gebouw hebben de diensten van Zorg Kortrijk hun intrek genomen. Helemaal bovenaan zit een voorschoolse kinderopvang. Ze hebben elk een eigen ingang en verschillende openingsuren. Eén controlesysteem bepaalt wie waar binnen kan. “We kunnen aan elke badge restricties koppelen. Het is de ideale oplossing voor grote organisaties met meerdere afdelingen, zoals het OCMW”, legt Rik Lambert uit.

Ook de inbraakdetectie kan in elke ruimte afzonderlijk worden geactiveerd. Die veiligheidsmaatregelen zijn een noodzaak. “Cruciaal is de beveiliging van de buitenschil. Als een deur geforceerd wordt of een raam stuk geslagen, wordt dat meteen opgepikt door de bewegingssensoren en treedt het alarm in werking. In de meeste gevallen vluchten inbrekers erna snel weg. Zonder zo’n beveiliging is de kans op schade en bijkomende kosten groter.”

Goede wisselwerking tussen OCMW en Ardovlam

Op basis van een risicoanalyse van het gebouw stelde Ardovlam een branddetectieplan op. “Door de verschillende functionaliteiten is een volledige bescherming nodig. Als er brand uitbreekt, moeten we perfect kunnen traceren in welke zone de rookontwikkeling gedetecteerd werd en wie eventueel geëvacueerd moet worden. Vorige week was er nog een brandoefening en bewees het systeem meteen zijn nut.”

Ook in vele andere OCMW-gebouwen staat een brandcentrale van Ardovlam. De eigen medewerkers weten ondertussen goed hoe de installatie in elkaar zit en kunnen zelf ingrijpen als dat nodig is. Ardovlam gaf hen daarvoor een bijkomende opleiding.

Dankzij die goede verstandhouding tussen beide partijen raakte de volledige installatie in VORK op tijd klaar. “Ardovlam kan werken tegen een opgelegde deadline en stelde zich flexibel op. Ze dachten met ons mee en speelden open kaart over de financiële consequenties van elke ingreep. We wisten dus op voorhand perfect waar we aan toe waren”, aldus Rik Lambert.

Meer info over VORK vind je op https://www.kortrijk.be/vork. Reserveren wordt aangeraden, want het restaurant is erg in trek.