Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren
Ok Meer Info

Testimonial Van Marcke EDC

Van Marcke EDC

Ardovlam zorgt voor brandbeveiliging in nieuw Europees distributiecentrum van Van Marcke

“Ardovlam combineert flexibiliteit met vakmanschap”

Of je nu verhuist naar de andere kant van het land of naar een straat verderop: een goede voorbereiding is alles. Groep Van Marcke slaagde er in om in minder dan 2 jaar tijd drie vestigingen en liefst 3,8 miljoen producten te verhuizen van het centrum van Kortrijk naar het bedrijventerrein L.A.R.-Zuid. Het nieuwe distributiecentrum is hyperduurzaam en vormt de grootste investering ooit voor de groep. De logistieke hub werd in een mum van tijd brandveilig gemaakt door Ardovlam.

Groep Van Marcke is een familiebedrijf, dat in 2019 precies 90 jaar bestaat. Het is de Belgische marktleider voor de distributie van sanitair en verwarming. De activiteiten strekken zich uit tot Luxemburg en Frankrijk. Tot voor kort bevond het logistieke hart van het bedrijf zich in het centrum van Kortrijk. Het telde 17 magazijnen verspreid op drie locaties. “Voor een betere dienstverlening en efficiëntie was het nodig dat we naar één locatie gingen. Van hieruit zullen we al onze winkels in Europa bevoorraden”, vertelt Aldric d’Oultremont, projectverantwoordelijke bij Van Marcke.

Duurzaamheid loopt als een rode draad doorheen de bedrijfsfilosofie. Het nieuwe pand is dan ook een toonbeeld van milieuvriendelijkheid. “Onze producten hebben een belangrijke impact op het milieu. Daarom moest dit project een voorbeeld worden, ook voor andere bedrijven. Het gebouw is CO2-neutraal en probeert zoveel mogelijk zelfbedruipend te zijn op het vlak van energie, warmte en water.”

Meedenken met de klant

Van Marcke is naast sanitair en verwarming ook gespecialiseerd in keukens, energiezuinige verwarmingsinstallaties en klimaatregeling. Samen met installateurs, architecten en projectontwikkelaars ontwerpen ze totaaloplossingen op maat. “Ardovlam is al jarenlang één van onze vaste partners en heeft meer dan de helft van onze winkels brandveilig gemaakt. Ze leveren kwaliteit en daarom aarzelden we ook niet om hen als eerste te contacteren voor dit nieuwe gebouw.”

Ardovlam werd al van bij de studiefase betrokken. “Voor een gebouw van 88.000 m² dat in 12 maanden tijd moest opgetrokken worden heb je vakmanschap nodig. Studiebureaus vormen dan wel het eerste aanspreekpunt, we rekenen ook op de flexibiliteit en kennis van onze installateurs om mee te helpen denken over innoverende technieken en optimalisaties”, stelt de projectleider.

Reusachtig complex vereist aangepaste beveiliging

Ardovlam plaatste meer dan 700 detectoren, 44 beams en 9 aspiratiesystemen. Dankzij een extra visualisatiepakket kan de status van de branddetectoren op afstand gecontroleerd worden. “Het distributiecentrum is op het laagste punt 14 meter hoog en dat is vrij uitzonderlijk. Daarom gebruiken we niet-standaard detectietechnologie die op grote hoogte rook kan detecteren. Ook het buizennetwerk hebben we uitzonderlijk vroeg geïnstalleerd”, vertelt Jasper Snoeck, projectleider bij Ardovlam.

Omwille van de omvang van het gebouw werden vier brandcentrales geplaatst, die via een redundant glasvezelnetwerk met elkaar in verbinding staan. Extra gele drukknoppen zorgen ervoor dat het gebouw bij brand onmiddellijk geëvacueerd kan worden. “De indienststelling gebeurde gefaseerd over een periode van 6 maanden. De brandbeveiliging werd volledig volgens de geldende normering uitgevoerd, tot grote tevredenheid van de keuringsinstantie.”

Optimale service

Technisch gezien is het gebouw nu afgewerkt, maar de administratieve diensten nemen pas in september 2019 hun intrek. Vanaf dan zal het complex 100% operationeel zijn. “Dankzij het nieuwe distributiecentrum zullen we onze klanten in de toekomst nog beter kunnen bedienen. Van Marcke wil zich immers niet tot de aankoop en verkoop van goederen beperken, maar wil een netwerk opbouwen en een serviceprovider zijn om klanten optimaal te ondersteunen en te ontlasten. We kunnen dat nu doen vanuit een state-of-the art en perfect beveiligde logistieke hub”, besluit projectverantwoordelijke Aldric d’Oultremont.