Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren
Ok Meer Info

Testimonial VLAS

Politiecommissariaat VLAS

Politie Kortrijk rekent op Ardovlam voor de beveiliging van het nieuwe commissariaat

Discreet aanwezig zijn en optreden wanneer het nodig is. Zo luidt het voor agenten die een risicovolle betoging of voetbalwedstrijd bijwonen. Ook Ardovlam kreeg deze richtlijn, maar dan voor de installatie van de brandbeveiliging in het nieuwe kantoorgebouw van de politiezone VLAS, dat boordevol slimme en duurzame technieken zit. “Andere korpsen en zelfs scholen komen langs om ons concept van naderbij te bekijken”, vertelt commissaris Frank Maes

De politiezone VLAS bestaat uit de korpsen van Kuurne, Lendelede en Kortrijk. Tot december 2018 had elke afdeling een eigen commissariaat. Dat is nu verleden tijd. Voortaan worden alle operaties in goede banen geleid vanuit één centraal, multifunctioneel gebouw. De nieuwe uitvalbasis biedt plaats aan 300 agenten. “Het nieuwe gebouw moet zowel de burger dienen als de politieagenten maximaal ondersteunen in hun dagelijkse taken”, vertelt Frank Maes.

Het commissariaat is opgedeeld in vier veiligheidszones. De publieke, semi-publieke, politionele en kritieke zone. “Elk lokaal en elke doorgang staat met elkaar in verbinding zodat niemand een veiligheidsrisico loopt. Maar we hadden ook aandacht voor het comfort van onze medewerkers. Overal zitten sensoren die het CO-gehalte en bewegingen registreren. Op basis van de gemeten resultaten wordt de temperatuur en verlichting aangepast zodat we steeds in optimale omstandigheden kunnen werken.”

Moderne technieken esthetisch weggewerkt

Een gebouwbeheerssysteem stuurt alle beveiligingstechnieken aan. “Prysm centraliseert alle gangbare protocollen, zoals het KNX-systeem, de camerabewaking, het intercomsysteem, de branddetectoren en de toegangscontrole. De software zit vrij complex in elkaar, ze is echt state of the art. Eén van de voordelen is dat ze verschillende technieken kan inlezen en interpreteren zonder afhankelijk te zijn van de hardware”, legt Karel Declercq, projectmanager bij Ardovlam uit.

Ardovlam stond ook in voor de brandbeveiliging. Er werden 700 branddetectoren en twee brandcentrales geïnstalleerd. Dat maakte de opdracht bijzonder uitdagend. “Zo heeft elke agent een locker met een stopcontact waar hij zijn laptop, werkstation of zaklamp kan opladen. Het komt steeds vaker voor dat laders in brand vliegen, dus moesten we een manier vinden om ze te beveiligen. We hebben dat opgelost door in elke locker een detector te plaatsen.”

In de refter werd er branddetectie met aspiratie geïnstalleerd. De ruimte is afgewerkt met plafondpanelen. “Daar hebben we detectoren met capillaire aanzuigpuntjes ingewerkt. Ze zijn quasi onzichtbaar maar toch uitermate doeltreffend”, vervolgt Karel.

Nog voor de verhuis werd de volledige installatie gekeurd. Al snel bleek dat er 10 extra sirenes nodig waren. “Er zijn immers factoren die een impact hebben op het geluidsniveau zoals de vloerbekleding, de gordijnen en het aantal branddeuren. Zoiets kan je vooraf moeilijk inschatten. We hebben dat uiteraard aangepast zodat het alarm overal hoorbaar zou zijn.”

Veel belangstelling en potentieel

Het nieuwe commissariaat opende eind 2018 de deuren voor het publiek. Het is een toonbeeld voor velen. “Politiekorpsen uit het hele land komen langs om inspiratie op te doen. Zelfs scholen komen op bezoek! De gouverneur ziet dan weer mogelijkheden om het commissariaat uit te bouwen tot provinciaal crisiscentrum. Er is alvast ruimte zat, want we kunnen nog uitbreiden met een extra verdieping”, besluit de commissaris enthousiast.