Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren
Ok Meer Info

Testimonial Duikcentrum Todi

Todi duikcentrum

Ardovlam beveiligt duikcentrum met onderwatercamera’s, brand- en inbraakdetectie

“De veiligheid van onze duikers komt op de eerste plaats”

De duiksport is in België aan een opmars bezig. Het is dan ook niet toevallig dat we in Beringen het eerste én enige indoor snorkel- en duikcentrum van Europa vinden. In Todi Duikcentrum kunnen bezoekers in optimale en veilige omstandigheden genieten van de wondere onderwaterwereld, tussen tropische zoetwatervissen en levensechte decorelementen. Om de veiligheid van de duikers te garanderen werden onderwatercamera’s van Ardovlam geïnstalleerd die alles nauwlettend in de gaten houden.

Todi Duikcentrum is het levenswerk van duikers Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts. Zij kwamen op het idee om mensen en vissen in één tank samen te brengen om zo een intense onderwaterbeleving te creëren. Na een zoektocht van 10 jaar kwamen ze op de be-MINE site in Beringen terecht. “Dit was de ideale én meest rendabele locatie. Zonder de steun van de Vlaamse Overheid, de investeringsmaatschappij LRM, de provincie Limburg en de stad Beringen was ons project niet mogelijk geweest. LRM heeft ons letterlijk en figuurlijk de zuurstof gegeven om te groeien”, vertelt zaakvoerder Dirk Heylen.

Het concept is ongezien in Europa, wat de uitdaging des te groter maakte. De overheid moest zelfs de regelgeving aanpassen. “Strikt genomen vallen we onder de VLAREM-regelgeving die bepaalt dat we ons water met chloor moeten reinigen. Maar daarin kunnen de vissen niet aarden. Op voorwaarde dat we het water regelmatig controleren en een veilige omgeving creëren, hebben we een uitzondering gekregen.”

Een paar extra ogen onder water

Om die veiligheid te garanderen nam het aannemersbedrijf THV Mijnbouw (Van Roey – Democo) de  gespecialiseerde firma Ardovlam onder de arm. Die installeerden in en langs het waterbassin 16 camera’s. Ze observeren de risicozones, zoals de grot en de mijngang.

“Veiligheid is voor ons een topprioriteit. Redders zien dan wel wat er aan de oppervlakte gebeurt, voor wat er zich onder water afspeelt is camerabewaking levensnoodzakelijk”, verklaart zaakvoerder-duiker Dirk Heylen. “Ook rond de autowrakken staan camera’s. De brandweer gebruikt die beelden zelfs om hun onderwatertraining te analyseren.”

De installatie in deze bijzondere omgeving was voor Ardovlam geen evidente klus. “De druk onder water is immers enorm. Daarom hebben we de camera’s in een metalen omhulsel geplaatst. Zo voorkomen we ook roestvorming”, vertelt An Nys, projectverantwoordelijke bij Ardovlam.

Ook de inbraak- en branddetectie in het complex komt van Ardovlam. Dirk Heylen: “Na de oplevering kwam nog één keer een technicus langs om de installatie op punt te zetten. Er was namelijk één detector te gevoelig afgesteld waardoor het alarm onnodig afging. Eigenlijk loopt de communicatie altijd vlot, omdat ze met ons meedenken en elk probleem doeltreffend aanpakken, zoals de herstelling van de CO-detector in de duiktank.”

Meer dan duiken

De voorbije twee jaar kreeg het centrum 250.000 bezoekers over de vloer. Naast duikers zijn dat ook mensen uit de buurt die zich komen vergapen aan de meer dan 5.000 vissen. “We zijn geëvolueerd naar een echt waterbelevingsbassin, dat naast duiken en snorkelen ook onderwaterwandelingen met volgelaatsmaskers aanbiedt, net als teambuildings en kunstexposities. Binnenkort vindt hier zelfs een zeemeerminnenconventie plaats. Voor een onvergetelijke ervaring in alle veiligheid, één adres dus: Todi Duikcentrum in Beringen.”