Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren
Ok Meer Info

Testimonial ABC-gebouw Zeebrugge

ABC-gebouw Zeebrugge

Ardovlam beveiligde het ABC-gebouw in Zeebrugge

“Complexe situaties vragen mensen met de juiste kennis en knowhow”

Zeebrugge staat bij veel Belgen niet bovenaan de lijst van favoriete badplaatsen, toch zetten er jaarlijks meer dan 400.000 cruisetoeristen voet aan wal. Sinds kort heeft de kustgemeente er een prachtige cruiseterminal, bezoekerscentrum en restaurant bij. Opvallend, ook het aannemingsbedrijf Artes palmt in het nieuwe ABC-gebouw vier verdiepingen in. “Zo’n multifunctioneel gebouw vraagt om een performant systeem voor bewaking en brandbeveiliging. Ardovlam was voor ons de geknipte partner”, stelt Artes-directeur Koen Vandewalle.

De wortels van Artes Depret reiken tot het einde van de 19de eeuw. Als scheepvaartbedrijf specialiseerde het zich in wrakbergingswerken en baggerwerken. Eind jaren ‘70 werd de zetel van de onderneming overgebracht naar Zeebrugge. Op dat moment groeide de haven uit tot een handelscentrum, rijk aan opportuniteiten. Artes kon er zich geleidelijk ontwikkelen tot één van de grootste aannemingsbedrijven in België.

De onderneming bestaat uit 100% Vlaams kapitaal, zonder inbreng van externe investeerders. “Daardoor kunnen we heel flexibel en gericht inspelen op opportuniteiten in de markt en een langetermijnvisie uitbouwen,” vertelt Koen Vandewalle, die in 2001 zelf bij Artes stage liep en ondertussen doorgroeide tot directeur binnen de gebouwenafdeling.

Noodgedwongen verhuis schept mogelijkheden

Door de mogelijke komst van een nieuwe zeesluis in Zeebrugge, moest Artes op zoek naar een nieuw kantoorgebouw. “We zouden geen bouwvergunning meer krijgen op onze oorspronkelijk locatie en dat hypothekeerde onze verdere groei. We wilden echter wel in Zeebrugge blijven. Tegelijkertijd speelde bij het havenbestuur op dat moment het idee om een nieuwe terminal voor het toenemende aantal cruisetoeristen te bouwen.”

“Ons project paste in hun verhaal,” vervolgt Koen, “De benedenverdieping werd omgetoverd tot ontvangstruimte voor toeristen en op de bovenverdieping werd een mooi bezoekerscentrum en uitstekend restaurant ingericht met daartussen de nieuwe Artes-burelen. Het plaatje is af: alle functionaliteiten werden op één locatie mooi geïntegreerd.”

Een snel en doeltreffend resultaat

De verschillende functies en gebruikers maken het ABC-gebouw wel bijzonder. Zelfs tijdens het weekend en het bouwverlof is er dag en nacht leven. Daarom was een performant systeem nodig die alles en iedereen in de gaten houdt. Op aanraden van het bedrijf die de elektriciteitswerken uitvoerde, kwam Artes in contact met Ardovlam.

Koen Vandewalle: “Voor hen was het zeker geen evidente opdracht. Aan de ene kant moet het gebouw open en toegankelijk aanvoelen, maar aan de andere kant zijn de kantoren uitsluitend bestemd voor ons personeel. Daarnaast gelden in de hoogbouw specifieke regels rond branddetectie en moesten ze dus ook daarmee rekening houden. Gelukkig had Ardovlam de juiste mensen en kennis in huis om tot een efficiënte totaaloplossing te komen.”

Regelmatig nog komen techniekers langs om het volledige systeem te controleren en te optimaliseren. Daarvoor sloot Artes met Ardovlam een onderhoudscontract af. “Over de service en de communicatie zijn we tevreden. De bouwsector is zeer concurrentieel, maar Ardovlam staat bovenaan de lijst van te contacteren bedrijven bij een volgend project waar brand- en inbraakbeveiliging nodig is.”

Ambitieus de toekomst tegemoet

De toekomst ziet er alvast rooskleurig uit en het orderboekje staat goed vol. Artes werkt bijvoorbeeld mee aan de eerste fase van de Oosterweelverbinding. Ook lokaal, in Oost- en West-Vlaanderen, wil het zich verder verankeren. Zo wordt binnenkort op het Maes- en Boereboomplein in Heist een multifunctioneel complex opgetrokken en is het rond de Boekentoren in Gent gestart met een aantal grondige renovaties van typische universiteitsgebouwen