Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren
Ok Meer Info

Ardovlam houdt u op de hoogte

Ardovlam steunt het gelauwerde evacuatiespel voor jeugdbewegingen

De Hulpverleningszone Zuid-West Limburg slaagde erin de klassieke evacuatieoefening te verpakken tot een ludiek en leerrijk spel dat leden en leiding van een jeugdbeweging leert hun gebouw correct en snel te evacueren. Onlangs wist dit evacuatiespel zowel een FireForum Award als de Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie in de wacht te slepen. Redenen genoeg voor Ardovlam om het evacuatiespel voluit te steunen.

Zondag 19 april 2015 speelde Chiro Beverlo onder een stralende lentezon het evacuatiespel. Tweemaal evacueerden een vijftigtal kinderen het jeugdlokaal De Orgelwinning in knappe tijden. De eerste keer werd nog een kindje over het hoofd gezien, maar de twee keer verliep alles perfect. Door de speelse aanpak ervaarden kinderen en leiding het gebeuren als een boeiende en leerrijke activiteit. De fotosessie na afloop van het spel in en op een oldtimer brandweerwagen wist de leiding even fel te smaken als het spel zelf.

Geslaagde test

Naast enkele leden van brandweer Beringen speelde voor de gelegenheid ook het hulpcentrum 112 van de provincie Limburg mee. Collega’s van brandweer Heist-op-den-berg die een kijkje kwamen nemen, kregen de leiding van het spel in handen bij de tweede keer. De opzet van het spel laat toe dat met een minimum aan voorbereiding anderen het kunnen overnemen.

Originele sensibilisering

Samen met de dienst Jeugd & Sport van de stad Beringen zet brandweerpost Beringen al jarenlang in op een betere brandpreventie voor jeugdbewegingen. Ervaring leerde hen dat evacuatieoefeningen en jeugdbewegingen niet goed samen gaan. De prioriteit van een jeugdbeweging ligt immers niet in het uitwerken van een sluitende evacuatieprocedure. Bovendien vinden kindjes de klassieke evacuatieoefening saai en voert de leiding ze nooit uit zoals het hoort. Door op de jeugdraad wat te overleggen met de lokale jeugdbewegingen, ontstond het idee om de evacuatieoefening in de vorm van een spel te gieten dat kinderen op een ludieke manier moet leren hun eigen jeugdlokaal te evacueren. 

Interactief met regels

Het evacuatiespel is uitgegroeid tot een interactief spel, waarbij verschillende groepen van een jeugdbeweging in hun eigen gebouw met hun eigen brandbeveiligingsuitrusting tegen elkaar en tegen de tijd spelen. In het evacuatiespel liggen de klemtonen op in de kortst mogelijke tijd alle kinderen verzamelen op een veilige plaats en op de verzamelplaats de absolute zekerheid hebben dat niemand is achtergebleven. Maar het spel zou maar saai zijn zonder een tegenpartij die stokken in de wielen steekt. Voor de start mogen een deel van de kinderen zich verstoppen in het gebouw. En tijdens het spel krijgt de leiding onverwachte situaties voor de kiezen, zoals kindjes met brandwonden of kindjes die zij niet kunnen evacueren maar waarvan ze de exacte locatie moeten doorgeven aan de brandweer, ... enz. Er zitten ook heel wat addertjes onder het gras in de vorm van straftijd. Zo is er bv. straftijd voor de verzamelplaats niet gebruiken, ramen en deuren vergeten te sluiten, de brandcentrale niet kunnen bedienen, ... enz. Door het spel wordt de leiding op een ludieke manier aangezet tot het ontwikkelen van een sluitende evacuatieprocedure met meerdere evacuatieverantwoordelijken en één verzamelplaatsverantwoordelijke.

Ardovlam steunt een doordachte brandbestrijding

“We zijn zeer verheugd dat we dit initiatief van de Brandweerzone ZuidWest Limburg mogen ondersteunen ; het brengt het belang van een doordachte brandbestrijding in de schijnwerpers en dit dan nog bij de jeugd”, zegt Guy Slagmulder, gedelegeerd bestuurder van Ardovlam, de specialist in branddetectie in Vlaanderen. “De kinderen raken aldus ook vertrouwd met het nut en het eenvoudige gebruik van een branddetectiecentrale, een psychologische drempel die niet te onderschatten is voor niet technisch gevormden”. Ardovlam steunt dit initiatief met enthousiasme door de fluo-vestjes voor de verzamelplaats- en evacuatieverantwoordelijken ter beschikking te stellen.

Interesse?

Wil jij deze kruising tussen een evacuatieoefening en verstoppertje spelen uittesten op een jeugdbeweging in jouw buurt? Geen probleem. Je kan de spelregels en scoreformulieren hier downloaden. En spelen maar!